2011. július 8., péntek

a fenyő termése a toboz

Sietősöknek: Az érett fenyőtoboz a növény elszáradt, megfásodott termős virágzata, nem pedig a termése. A tobozt felépítő tobozpikkelyek különálló termőlevelekből fejlődnek, ezek tövében ülnek a szárnyas magvak. Valódi termés mindig a termőlevelekből összeforrt termő zárt magházából fejlődik a zárvatermő növényeknél.
Erdeifenyő (Pinus sylvestris) tobozok a tűleveles hajtáson
Elmélyülésre hajlamosabbaknak: A virág és a termés növényi szaporító szervek. A virág elsőként a nyitvatermőkben alakult ki, ahová a fenyők is tartoznak. A nyitvatermők neve onnan ered, hogy női ivarú virágaikban a termőlevelek nem forrtak össze zárt termővé, magkezdeményeik szabadon, nem pedig egy zárt magházban fejlődnek. A termés csak a zárt magházból alakul ki, ezért a fenyőknek nincsen termésük. Női ivarú virágzatuk termőlevelei a tobozpikkelyek, amelyek tövében helyezkednek el a magkezdemények.
Feketefenyő (Pinus nigra) fejlődő toboza
Az „érett” fenyőtoboz valójában nem más, mint az elszáradt női virágzat, amelyből némi rázogatással hullnak ki a repítőszárnyas magvak.
Elfásodott erdeifenyő toboz
Porzós (hím) virágaik is tobozvirágzatot képeznek, amelyek nagy tömegben termelik a pollenszemeket, amik 2 légzsákot hordoznak. Ez a szelek szárnyán való terjedésüket segíti.
Feketefenyő porzós tobozvirágzatai
Feketefenyő porzós és termős tobozvirágzatai
A nyitvatermő név korábban rendszertani kategóriát is jelentett (törzs), de ma már a nyitvatermőket 4 különálló törzsbe soroljuk: cikászok, ginkófélék, gnétumfélék, fenyőfélék.

3 megjegyzés: